disney-brothers-studiosDa brødrene Walt og Roy Disney ankom Hollywood i 1923 etablerte de «the Disney Brothers Studio». Her brukte de sin verdifulle erfaring og solgte en animasjonsserie de kalte «Alice cartoons» til stor suksess. De utviklet dessuten en karakter ved navn Oswalt the Lucky Rabbit. I 1925 ansatte Disney en kunstner ved navn Lillian Bounds, som snart ble konen hans. Men det samlet seg mørke skyer på horisonten for Disney brødrene, da et svik fra en kollega ville stikke kjepper i hjulene på deres vei mot berømmelsen.

 

 

Motbakke

Etter noen år med suksess oppdaget Disney brødrene at alle animatørene deres hadde konspirert og stjålet rettighetene til den mest verdifulle skapningen deres – Oswalt. De lot seg allikevel ikke vippe av pinnen av dette, og gjorde noe som ville sementere de i animasjonshistorien for alltid. Tre tegnefilmer med Walts nye karakter, Mikke Mus, fulgte kort tid etter. Filmene ble dessverre en flopp og Walt måtte finne på noe nytt. Dette fikk han nærmest servert ned i fanget, da lyd gjorde sin inntreden i filmverdenen. Walt Disney produserte filmen «Steamboat Willey» med karakteren sin Mikke Mus. Filmen med den glade musen, som plystrer til glad musikk og kjører dampbåt, ble en sensasjon i Hollywood. Disneys første store verk var et faktum.

mikke-mus

 

Disney tar form

I 1929 lagde Walt Disney silly symphonies med Mikkes nyskapte venner; Minnie Mus, Donald Duck, Langbein og Pluto. Tegnefilmserien ble en suksess, og en av de mest populære snuttene, «Flowers and Trees», ble den første fargeanimasjonen i historien. Snutten vant dessuten en Oscar. Fire år senere skapte Disney suksessen de tre små griser, basert på et gammelt folkeeventyr. Den ble sluppet midt under den økonomiske depresjonen, og slagordet «Hvem er redd for den store, stygge ulven?» ble toneangivende for tidsperioden.

 

Helaftens tegnefilm

The Walt Disney Company surfet på en bølge av suksess. I 1937 produserte de verdens første helaftens tegnefilm, Snøhvit og de syv dverger. Filmen vant 8 Oskar og spilte inn 1.5 millioner, til tross for den økonomiske depresjonen. Walt Disney gjentok suksessen ved å slippe fire filmer på fem etterfølgende år; Pinocchio, Fantasia, Dumbo og Bambi. Suksessen så ut til aldri å ta slutt, og Walt åpnet et nytt studio i fasjonable Burbank i 1939. Men motgangen for Walt Disney var enda ikke helt over.

 

Atter motbakke

I 1941 utviklet det seg en bitter konflikt mellom Walt og flere av animatørene i studioet. Dette førte til at flere av hans beste ansatte forlot jobben. Det ville ta flere år før Walt Disney Company kom seg på beina igjen etter konflikten. Gjennom førtitallet fokuserte derfor Disney på produksjon av kortfilmer, som ble vist i rekkefølge, så de var på lengden til en helaftens tegnefilm. På 50-tallet skiftet han imidlertid fokuset tilbake på helaftens tegnefilmer. Mange av klassikerne hans, som Alice i eventyrland, Peter Pan, Tornerose og 101 dalmatinere er fra denne perioden. Disneys helse ble gradvis verre utover 60-tallet, men han rakk å produsere en siste suksess, Mary Poppins, i 1964.

 

I 1966 fikk Walt Disney diagnosen lungekreft. Han døde senere det året, 65 år gammel. Levningene hans ble kremert og gravlagt på Forest Lawn Cemetery i Leovegas. Etter hans død gjennomførte broren Roy opprettelsen av en temapark i Florida, under navnet Walt Disney World, som du kan lese mer om under Disneyland.

 

Se en komplett tidslinje over Walt Disneys liv & virke, samt masse annet på http://www.justdisney.com/walt_disney/timeline/index.html