Walter Ellias «Walt» Disneys liv er en moderne eventyrhistorie. Det er eventyret om en mann som startet fra ingenting, som kun eide en intens lidenskap for tegning og animasjon. Livet hans som skaper og forretningsmann er en av både oppturer, nedturer og store sjanser, men med endeløs suksess i enden.

 

Walt Disney ble født på en kald desemberdag i 1901 i Chicago. Faren slet med å få endene til å møtes, og de ble unektelig mange kalde desemberdager for lille Walt. Selv hadde faren prøvd seg som både gründer og bonde, uten hell. Allikevel brakte han lidenskap inn i barneoppdragelsen til Walt og hans fire søsken. Walt lærte tidlig av faren å elske naturen rundt seg, noe som uten tvil var avgjørende for hans senere arbeider. Farens virksomhet som bonde og gründer var ikke helt bortkastet, da unge Walt fikk stor nytte av hans lærdom om naturen, så vel som gründervirksomhet. Selv om faren ble ansett som en streng og alvorlig mann, ble unge Walt oppmuntret av foreldrene til å pleie sitt talent og følge sine drømmer.

 

Barndom & ungdom

marceline

Da Walt var ung flyttet familien til præriebyen Marceline i Missouri. Walt Disney viste en tidlig fascinasjon for kunst, og det var i omgivelsene Marceline ga han at hans kreativitet og skaperevne virkelig skjøt fart. Han kombinerte denne kreativiteten med god forretningssans, da han begynte å male og tegne bilder som han solgte til naboer for å få ekstra penger. Walt fikk flere sommerjobber på jernbanen, gjennom onkelen sin. På disse lange, harde arbeidsdagene lærte han verdien av hardt arbeid. Allerede i barndommen begynte den nå verdensberømte gründeren å utvikle viktige ferdigheter. Disse ferdighetene fortsatte han å utvikle til dagen han døde.

 

I sin ungdom flyttet Walt Disney sammen med familien tilbake til Chicago. Her fortsatte Walt å dyrke kunstnertalentet sitt, ved å studere kunst og fotografi ved McKinley High School. Han fikk dessuten praktisk erfaring gjennom å være tegner for den lokale skoleavisen. Men selv ikke dette var nok for unge Walt, som var full av skapervilje og læretørst. Han fant seg til og med tid til å delta på kveldskurs ved Chicago Art Institute.

 

Første verdenskrig

Tidsperioden Walt Disney levde under i sin ungdom var svært turbulent. På andre siden av Atlanterhavet var Europakartet revet i filler av skyttergraver og dødsoner. Mange amerikanere så fortvilet på hvordan deres historiske hjemland sakte, men sikkert nærmet seg total utslettelse. Walt Disney, med et stort hjerte og en sterk rettferdighetssans, var ikke unntatt denne fortvilelsen. Da USA erklærte krig på det tyske riket i 1917, forsto han at tiden var inne for å handle. Selv om han bare var 16 år forlot Walt Disney skolegangen sin i 1918 for å bli med i hæren og hjelpe Europa.

Date: 1919 Event: WWI Location: France Photographer: unknown Release info: no release needed CAPTION: World War I Volunteer Walt Disney pictured in France, 1919. Orig. # 79-3

Date: 1919 Event: WWI Location: France Photographer: unknown Release info: no release needed
CAPTION: World War I Volunteer Walt Disney pictured in France, 1919.
Orig. # 79-3

 

Planen hans ble imidlertid ufullbyrdet. Da rekrutteringsoffiserene så at den engasjerte unge mannen, som ønsket å innrulleres, bare var 16 år, ble han nektet militærtjeneste. Men unge Walt var en standhaftig karakter, og om han først hadde bestemt seg for noe, gjennomførte han det – noe som ville være gjennomgående for hans fremtidige karriere. Walt Disney ble derfor frivillig i Røde Kors og reiste over havet til Frankrike for å kjøre ambulanse i ett år. Fra tiden hans i Frankrike fortelles det at ambulansen var dekket fra topp til tå, ikke av kamuflasje, men av hans egne originale tegninger.

 

Karrieren tar fart

Da freden var erklært vendte Walt tilbake til USA. Han flyttet til Kansas og fikk jobb for et reklamebyrå med broren Roy Disneys hjelp. Her arbeidet han med å animere korte reklamesnutter. Walt fikk utvilsomt verdifull kjennskap til animasjon gjennom jobben for reklamebyrået. Etter kort tid skapte Walt, kollegaen Fred Harman og broren Roy animasjonsselskapet Laugh-o-grams. Dette firmaet skapte korte, humoristiske animasjonsvideoer som de viste på kinoer rundt om i Kansas. Firmaet vokste i en periode, men endte til sist som fiasko. Walt Disney var tvunget til å erklære firmaet konkurs. Walt og Roy Disney lot imidlertid ikke dette stoppe de. De rasket sammen det lille de hadde og forlot Kansas for Hollywood med 20 dollar i kofferten. Dette ville være skjebnesvangert for de unge animatørene. Det var nemlig nå brødrene ville etablere det som senere ble kalt «the Walt Disney Company».  Hvordan brødrenes lille animasjonsselskap skulle utvikle seg til å bli blant verdens største og mest gjenkjennelige merkevare, kan du lese om under virke.
Se en komplett tidslinje over Walt Disneys liv & virke, samt masse annet på http://www.justdisney.com/walt_disney/timeline/